AVM Plaka Tanıma Sistemleri

AVM Plaka Tanıma Sisteminin Süreçleri

AVM ler hakkında yönetmeliğin güncelleştirilmesiyle beraber plaka tanıma sistemleri zorunluluğu getirildi. Yönetmeliğin yayınlanmasıyla beraber AVM ler tarafından çok da hoş karşılanmayan bu sistem zorunlu olarak kurulmaya başlandı. Ülkemiz güvenliği için çok yararlı olan sistemin mali yükümlülüğü uçtan uca avm lere bırakıldı. Her AVM yönetiminin farklı olması PTS sisteminin anlaşılması ve ilk uygulamalarının yapılarak emniyet kabul işlemlerinin yapılması bir hayli zaman aldı. Süreç içerisinde PTS sistemi yapmayan AVM ler bu süreçte ceza uygulaması ile karşılaştılar.

AVM Plaka Tanıma Sistemi

Türkiye'nin değişik bölgelerinde faaliyet gösteren birçok AVM de PTS uygulamasının proje yöneticiliğini yaptım. Sistemlerin kurulmasından devreye alınmasına kadar geçen tüm süreçte gerek AVM yöneticilerine gerek emniyet personeline bilgilerimizi aktararak birçok avm nin kabül işlemlerini gerçekleştirdik.

Sistem kendi içerisinde basit olsa da şartname gereği başarı oranlarını yakalamak kolay değil. Özellikle AVM otopark alanlarında şerit sisteminin uygun olmaması, kamera açısının doğru konumlandırılması ilk projelendirme aşamasında çok büyük önem arzetmektedir.

Kamera yerleşim noktalarını belirlerken otopark giriş ve çıkış noktalarında 1 adet cihaz olacak şekilde plan yapılmaktadır. Örneğin 3 giriş ve 3 çıkış noktası olan bir AVM de toplam kullanılması gereken cihaz sayısı 6 adettir. Cihaz olarak belirtmemizin sebebi sistem sadece kameradan oluşmamasıdır. Kamera yanında ayrıca kayıtların saklanması ve analizlerinin yapılması için ayrı bir bilgisaayar gerekmektedir.

Kamera noktaları belirlendikten sonra ağ topolojisinin oluşturulması gerekmektedir. Yakın olan noktalar arası cat6 data kablolaması yapılırken 90 metreyi geçen noktalarda fiber altyapı çalışması yapılması gerekmektedir. Unutulmamalıdırki oluşturulan network üzerinden canlı olarak görüntüler emniyet sistemlerine aktarılacaktır. Bu nedenle ağ üzerindeki kablo, kablo sonlandırmaları, switch gibi temel ürünler şartnameyi karşılayacak şekilde kaliteli olarak tercih edilmelidir.

AVM içerisindeki network çalışması yapıldıktan sonra AVM yönetimi bölgesinde faaliyet gösteren altyapı operatör firmasıyla anlaşarak AVM ile ilçe emniyet müdürlüğü arasında metro ethernet altyapısı kurdurmak zorundadır. Operatör firma AVM tarafına getireceği network ucu pts sisteminin ana merkez kabininde sonlandırılmalıdır.

AVM ile ilçe emniyet müdürlüğü arasında network sistemi kurulduktan sonra ilçe emniyet müdürlüğüne şartnamede belirtilen teknik gereksinimlere göre sunucu sistemi kurulmalıdır. Sunucu işletim sistemine emniyet tarafından belirtilen IP adresi tanımı yapıldıktan sonra gerek AVM den gerek sunucu tarafından ping işlemi yapılarak iletişimin sağlandığı test edilmelidir.

AVM tarafındaki kamera sistemlerinin son düzenlemeleri yapılarak entegrasyon işlemi başlatılır. Şartname gereksinimine göre başarı oranları lokal olarak test edilir ve bu kayıtlar ilgili emniyet müdürlüğündeki personeller ile paylaşılır. Bu görüntüler emniyet personelleri tarafından incelenerek kayıt altına alınır ve PTS komisyonunda paylaşılmak üzere görüş bildirilir. Bu sırada emniyet personeli AVM yi ziyaret ederek yapı hakkında denetim işlemini de gerçekleştirir.

PTS komisyonu birçok avm için ortak bir tarihte toplanarak emniyet personeli tarafından kabul görünen kayıtlar üzerinden kabül yazısı çıkartılır.

Süreçler anlatıldığı gibi olsa da maalesef kabül yazısı alma işlemleri bir hayli uzun sürmektedir. Bu yüzden planlamayı çok iyi yaparak uzun süreç çalışmalar çok daha kontrol altında tutulabilir.

PTS sistemleri için Ktech olarak danışmanlık hizmeti vermekteyiz. İletişim bilgilerimizden her zaman bizlere ulaşabilirsiniz.

Plaka tanıma sistemi ile ilgili diğer yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıda Plaka tanıma sistemi nedir, kurulumu nasıl yapılır, faydaları nelerdir gibi bilgiler hakkında fikir sahibi olacaksınız.

Hizmet Talep Formu

Bilgi almak istediğiniz hizmetimizi seçiniz. Sizlere en kısa sürede ulaşıp detaylı bilgi veriyor olacağız. Teşekkürler.